top of page

Psikoterapi Yaklaşımım

Psikoterapi uygulamalarımda danışanın sorunu ve danışanın uygunluÄŸuna göre BiliÅŸsel Davranışçı Terapi (BDT) veya Kısa Süreli Çözüm Odaklı Psikoterapi (KSÇOT) yaklaşımlarını kullanmaktayım. AÅŸağıda bu iki yöntemle ile ilgili temel bilgileri bulabilirsiniz.

​

BiliÅŸsel Davranışçı Terapisi BDT nedir ve danışanların sorunlarını nasıl giderir?

BiliÅŸsel Terapi duygusal bir sorun yaÅŸandığı durumlarda bunun kiÅŸinin içinde bulunduÄŸu ortamla ilgili olabileceÄŸi gibi kiÅŸinin durumu tanımlama, anlamlandırma ve yorumlaması ile de ilgili olabileceÄŸini öne sürer. Ä°nsanlar kendini, diÄŸerlerini ve içinde yaÅŸadıkları dünyayı / olayları daha gerçekçi ve daha iÅŸlevsel bir yolla deÄŸerlendirmeyi öÄŸrendiklerinde duygu durumları ve davranışlarında da düzelme olmaktadır. Bu nedenle BDT uygulamasında danışanın sıkıntı yaÅŸadığı olaylarla ilgili düÅŸünceleri incelenir ve eÄŸer sıkıntılar gerçekçi olmayan düÅŸünsel çarpıtmalardan kaynaklanıyor ise bu düÅŸüncelerin yerine daha gerçekçi ve iÅŸlevsel, uyumlu düÅŸünceler oluÅŸturulmasına çalışılır. 

 

BDT danışanın sorunlarını terapiste anlattığı, onun da dinlediği bir yapıda mıdır?

Temel olarak danışan sorunlarını ve düÅŸüncelerini terapiste aktarır, terapist danışana sorular sorarak danışanda farkındalık oluÅŸturur. Terapist direk çıkarımlarda veya tavsiyelerde bulunmaz.   BDT danışanın da sorumluluk aldığı bir uygulamadır. BDT uygulamalarında danışan ve terapist iki uzman olarak yoÄŸun iÅŸbirliÄŸi içinde çalışırlar. Danışan kendi hayatının uzmanı, terapist ise BDT’nin uzmanı olarak birbirlerini tamamlarlar. BDT uygulamaları seanslar dışında da danışanın aktif çalışmasını ve seans sırasında terapist ile ortaklaÅŸa belirlenen uygulamaları seans dışında yapmasını gerektirir. Seans dışı bu uygulamalar ile danışanın bir süre sonra kendi terapisti olması ve ileride tekrar oluÅŸacak sorunları kendisinin çözebilmesi beklenmektedir. 

 

BDT uygulaması uzun süreli bir terapi midir?

BDT zaman sınırlı bir terapi yöntemidir. KiÅŸiye ve soruna göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 6-14 seans sürmesi beklenmektedir. BDT aynı zamanda amaca dönük ve sorun odaklıdır. Terapinin hedefi danışanın ÅŸikayetlerinin azaltılması, danışanda en fazla iÅŸlev kaybına yol açan sorunların çözümüne yardımcı olmak ve ileride sorunların tekrarı durumunda bunlarla nasıl baÅŸ edeceÄŸini danışana öÄŸretmektir.

 

BDT erken dönem yaÅŸantılarına odaklanır mı?

BDT temel olarak ÅŸimdi ve buradaki sorunlara odaklanır. Genel olarak ilk bir veya iki seans danışanın deÄŸerlendirilmesini içerir. Bu deÄŸerlendirmeler sırasında bugün yaÅŸanılan sorunlarla ilgili olabilecek erken yaÅŸantılar ile ilgili de bilgi alınır. Bu görüÅŸmeler  sonrası danışanın sorunları formülize edilerek danışan kavramsallaÅŸtırılır ve bu formül danışan ile paylaşılır. Danışan ile ortak tedavi hedefleri belirlenerek  bu hedefler doÄŸrultusunda bir terapi planı oluÅŸturulur ve bu plan doÄŸrultusunda danışan ne yöne ilerlediÄŸini net olarak bilir.

 

BDT seanslarında genel olarak ne yapılır?

BDT seansları yapılandırılmış seanslardır, yani o seansta ne yapılacağı önceden belirlidir. Süresi 50 dk dır. Seans yapısı temel olarak giriÅŸ kısmı (duygu durumu kontrolü, geçen haftanın kısaca deÄŸerlendirilmesi, seans için birlikte gündem belirleme), orta kısım (ödevi inceleme, gündemdeki sorunları tartışma, yeni ödev belirleme, özet) ve son kısımdan (danışanın geribildirimini alma) oluÅŸmaktadır. Bu yapılandırılmış seanslar danışanlar için terapi seanslarını daha anlaşılabilir hale getirmektedir. Seanslar sırasında danışanın da terapi defterine bazı notlar alması istenir. Danışan bu notlardan seans aralarında faydalanır.   

BDT hangi psikolojik bozukluklarda etkili bir yöntemdir?

BDT’nin depresyon, yaygın anksiyete bozukluÄŸu, panik bozukluk, fobiler, obsesif kompulsif bozukluk, kiÅŸilik bozuklukları ve diÄŸer birçok psikolojik bozukluklarda etkililiÄŸi gösterilmiÅŸtir. BDT ayrıca çift sorunları, aile sorunları, patolojik kumar, komplike yas, bakım verenlerin sıkıntısı ve öfke yönetimi gibi psikolojik bileÅŸenler içeren sorunlarda da etkin olarak uygulanmaktadır.  

BDT ilaç tedavisinin alternatifi midir?

Hayır. Bazı durumlarda tek başına ilaç tedavisi, bazı durumlarda sadece BDT, bazı durumlarda ise her ikisinin de kullanımı gerekmektedir. Bunun kararının bir psikiyatri uzmanın deÄŸerlendirmesi sonrasında verilmesi uygundur.

 

Kısa Süreli Çözüm Odaklı Psikoterapi (KSÇOT) nedir ve danışanların sorunlarını nasıl giderir?

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi (ÇOKST) 1980’lerden bu yana kullanılan ve giderek popülerlik kazanan bir psikolojik müdahale yöntemidir. ÇOKST psikoterapi alan danışanın özerkliÄŸini destekleyen, problemden ve nedenlerinden daha çok problemin çözümüne ve bunun da danışanın sahip olduÄŸu kaynaklarla kendisi tarafından keÅŸfedilmesine dayalı bir yöntemdir ve bu anlamda problem odaklı psikoterapi yöntemlerinden farklılaÅŸmaktadır. 

ÇOKST uygulamasında problemin çözümü için problemin derinlemesine analizi gerekli deÄŸildir. Bunun yerine bu ve benzeri problemlerde danışanın problemi nasıl çözmeye çalıştığının analizi daha fazla önem taşır. Danışan uzman olarak kabul edilir. Danışanın kendi tedavi  hedefini oluÅŸturması ve çözüm yolunu belirlemesi istenir.

EÄŸer geçmiÅŸte danışan tarafından kullanılan ve iÅŸe yaramayan yöntemler var ise bunlarında deÄŸiÅŸtirilmesi yönünde destek verilir. ÇOKST bir problem veya ÅŸikayetin her zaman olmadığı, problemsiz istisnai dönemler de olduÄŸu ön kabulüne sahiptir. Problem veya ÅŸikayetin olmadığı veya az olduÄŸu dönemlerde danışanın neler yaptığı, nasıl çözümler ürettiÄŸi üzerinde durulur. Danışanların genellikle bu durumlarda ürettikleri çözümlere dair kör noktaları mevcuttur. Bu kör noktaların danışan tarafından fark edilmesi ve çözüm için tekrar hayata geçirilmesi terapinin önemli bir yöntemidir. ÇOKST problemlerin çözümleri yönünde atılacak küçük adımları önemser, küçük baÅŸarıların daha büyük adımlar atmak için danışanı yüreklendireceÄŸine inanır. ÇOKST da problemlerin danışan tarafından 0-10 aralığında derecelendirilmesi yapılarak tedavi hedeflerindeki ilerlemenin somut kavramlarla ölçülebilir olarak takibi yapılır.   

ÇOKST’ de seans sayısı yaklaşık 4-6 seans olarak gerçekleÅŸmektedir. Seansların ne zaman sonlandırılacağına danışanın karar vermesi beklenmektedir. Her seans sonrası bir sonraki seansa gelmeyi gerekli görüp görmediÄŸi danışana sorulur.

Günümüzde psikolojik sorunları olan danışanların uzun süren psikoterapi için ayırabilecekleri zamanın giderek sınırlanması ve maliyet baskısının da oluÅŸması ile kısa süreli terapiler psikoterapi pratiÄŸinde giderek daha fazla gündeme gelmektedir.

​

 

Tropical Leaves
wpgif.gif
bottom of page